El jutjat de Tremp ha donat la raó a diversos veïns de la Vall Fosca en el litigi que mantenen amb Endesa per la liquidació de l’IVA de l’electricitat que consumeixen.

Diversos veïns de la vall gaudeixen de preus reduïts a causa de les compensacions per la construcció de les hidroelèctriques a principis de segle XX i s’autoliquiden aquest IVA. Els veïns creuen que l’IVA de les factures se’ls ha d’aplicar sobre aquesta tarifa bonificada, en canvi Endesa considera que ho ha de fer sobre la tarifa d’últim recurs, fet que encareix les factures. És justament la diferència entre aquestes dues xifres la que reclama la companyia.

L’any passat l’empresa va dur a terme alguns talls de subministrament en aquells abonats que havien autoliquidat l’IVA des del 2016 i, per tant, no havien abonat la quantitat que els reclamava Endesa. Ara, doncs, segons han apuntat veïns de la vall, el jutjat de Tremp ha donat la raó en almenys quatre casos, tot i que sembla que en les últimes hores s’han notificat dues sentències favorables més. Sis sentències, doncs, que avalarien les autoliquidacions.

Per la seva banda, Endesa ha confirmat a aquest mitjà que només tenen constància d’una sentència favorable a un veí autoliquidant i que ja l’han recorregut a l’Audiència Provincial. Des de l’empresa insisteixen que l’IVA no el marquen ells sinó l’Agència Tributària i que l’únic que fan és de transmissors.

L’any passat, l’equip de govern de l’Ajuntament de la Torre de Capdella va accedir a liquidar el deute que els reclama Endesa derivat de l’IVA corresponent al període 2015-2020. El consistori va abonar prop de 301.000 euros a l’empresa en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals. Una decisió que va ser durament criticada pel grup municipal de la CUP, a l’oposició, ja que ho va considerar un acatament a una situació injusta.

Notícies del Pirineu