El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha resolt concedir 300.000 euros en subvencions a 59 ajuntaments i un consell comarcal de les 9 comarques considerades de muntanya i de l’Aran per cobrir part de les despeses en tasques de neteja de carreteres municipals afectades per la neu el 2021. Tal com han indicat des del departament, aquests fons, considerats subvencions a posteriori, permeten als ajuntaments beneficiaris cobrir despeses com la retirada de neu i gel; l’adquisició, emmagatzematge i distribució de potassa o d’altres productes anticongelants; l’arrendament, posada a punt i adquisició de carburant de les màquines de neteja, i les despeses de personal.

Poden optar a aquestes subvencions els municipis i consells comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i Aran. Els imports de les subvencions van dels poc més de 580 euros en el cas del municipi d’Urús fins als gairebé 80.000 euros en el cas del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

Tal com remarquen des del departament, els municipis d’aquestes zones se situen a una altitud superior a la de la resta dels municipis de Catalunya, el que facilita que es vegin més afectats per les nevades que es produeixen cada any, especialment durant la temporada d’hivern. Per aquesta raó, les carreteres i vies de comunicació de titularitat municipal queden sovint obstaculitzades per la neu, resultant impossible el trànsit normal de persones i vehicles.

La línia de subvencions que el Departament impulsa des de fa anys, afegeixen, té com a objectiu “pal·liar les despeses recurrents que han d’afrontar aquests ajuntaments per mantenir les seves carreteres en bones condicions d’accessibilitat”. També remarquen que “contribueix a minimitzar els desequilibris territorials que els comporta la seva situació geogràfica”.

Notícies del Pirineu