El Museu municipal de Llívia vol ampliar la seva exposició permanent amb alguns llibres de medicaments de l'antiga farmàcia Esteva. L'equipament ha continuat enguany amb el projecte de documentació del seu fons, gràcies al qual s'han pogut documentar més de 250 llibres dels 400 de la família Esteva, entre els quals hi ha farmacopees -llibres de medicaments- del segle XVIII. De cara a l'any vinent es pretén restaurar els volums per poder incorporar-los a l'exposició.

Als receptaris que s'han documentat es parla de l'ús del cànnabis per a brots epilèptics o de cocaïna per reduir els dolors del part, a més de solucions digestives o ungüents.

La tasca de documentació dels fons del Museu de Llívia es va recuperar l'any 2017. Des de llavors, de forma anual, es realitza aquest registre que permet disposar d'una primera base documental de tot el material que disposa l'equipament. A més dels llibres de medicaments, enguany també s'ha documentat el fons relacionat amb el negoci de la farmàcia, a més d'objectes etnològics i arqueològics de les col·leccions de Llívia i que han aparegut recentment en els jaciments arqueològics del Castell de Llívia o el Fòrum romà Iulia Libica.

Aquestes campanyes de documentació són essencials per poder ampliar i renovar la presentació museogràfica del museu. De fet, fer divulgació de tot aquest fons és un dels punts que recull el Pla Estratègic de l'equipament que, a més, preveu ampliar els continguts sobre la frontera i el Tractat dels Pirineus de cara al 2022.

Parlen al vídeo: GERARD CUNILL, DIRECTOR MUSEU MUNICIPAL LLÍVIA

Notícies del Pirineu