La Ribagorça ha estat l’encarrega aquest any d’acollir les Trobades Culturals Pirinenques. Cada any s’organitzen de forma itinerant en algun territori pirinenc i en aquesta ocasió ha estat el nucli de les Bordes, entre els municipis de Montanui i el Pont de Suert, on s’han realitzat els actes. En aquesta divuitena edició s’han volgut tractar accions dinamitzadores al Pirineu i s’hi han presentat una trentena de comunicacions.

Pel que fa a les temàtiques de les presentacions, n’hi ha hagut de caire històric, social, econòmic o cultural. També s’hi ha presentat una primícia. El catedràtic de Paleografia de la UAB, Jesús Alturo, i la doctorand Tània Alaix, han donat a conèixer que un dels primers textos en català, el ‘Memorial de greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet’ el va escriure el sotsdiaca Ramon de Cabó. Data de l’any 1105, és a dir més d’un segle abans de les Homilies d’Organyà i poc després del text d’Orrit, i recull les infraccions, faltes i ofenses que el vassall Guillem Arnall havia comès contra Isarn, la seva dona i els seus drets. El pergamí, de 10 centímetres d’alçada i 52 de llargada, es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

Parlen al vídeo: ÀNGELS MACH, COORGANITZADORA I PRESIDENTA SAC - ESTHER CEREZA, ALCALDESSA DE MONTANUI

Notícies del Pirineu