L’ajuntament d’Oliana projecta millores a la muralla del municipi que antigament delimitava el poble i que per l’arc d’entrada, que encara se’n conserva, podria ser d’origen romànic. Actualment la muralla serveix com a suport de la plaça del Lledoner, situada just a sobre de la fortificació.

El paviment del nucli urbà de la zona i les parets del mur es troben en un estat molt deteriorat pel pas del temps i el desgast de les pluges. La part més afectada és la cara sud que, tot i algunes actuacions previes, necessita obres estructurals per garantir-ne l’estabilitat.

Després que aquesta part del poble s’hagi declarat bé cultural d’interès nacional, el consistori busca finançament per iniciar actuacions.

Les restes més significatives de la muralla es troben al carrer Vall de Baix i a la plaça del Lledoner.

La intervenció és urgent per consolidar-ne les parets, ja que ara mateix suposen un greu perill, tant pels vianants com per les cases que es troben als costats. Des de fa un temps s’està fent un seguiment de moviments i desplaçaments de la pedra.

El pressupost de les obres es calcula que seria d’uns 400.000 euros i el projecte tindria una durada d’uns vuit mesos. L’execució es preveu en dues fases, una primera que s’iniciaria els mesos d’estiu de 2022 que contemplaria les mesures més urgents, i una última actuació durant el 2023.

Parlen al vídeo: CARME LOSTAO, ALCALDESSA OLIANA

Notícies del Pirineu