Després d'estudiar diferents opcions, l'ajuntament de Llívia ja ha decidit com acabarà d'escalfar uns graus l'aigua dels nous banys termals, situats al parc de Sant Guillem. L'equip de govern ha adjudicat el projecte d’instal·lació de xarxes de subministrament d’energia fotovoltaica i aerotèrmica per aconseguir que l'aigua passi dels 28 graus actuals als 38 que necessita.

Per aconseguir-ho instal·larà plaques solars al teulat del poliesportiu municipal perquè la distància que està respecte les basses queda dins del que permet la llei. L'aigua calenta es farà passar per un circuit on es barrejarà amb l'aigua termal per arribar a la temperatura òptima.

Serà un circuit tancat, amb un sistema automatitzat que farà el filtratge i el tractament de l'aigua, amb controls del pH i del clor. Així, doncs, Llívia generarà la seva pròpia energia per a escalfar l'aigua dels banys.

La instal·lació del sistema tindrà un cost de 171.000 euros, dels quals el 50% es finançarà amb ajuts dels fons europeus Feder. A més, es comptarà amb les ajudes Next Generation per arribar a subvencionar pràcticament la totalitat de la inversió.

Més endavant, s'utilitzarà el mateix sistema per escalfar l'aigua de la piscina pública. Tot plegat amb el propòsit que els serveis i edificis municipals de Llívia siguin en un futur autosuficients energèticament i, finalment, tenir una vila més verda.

La previsió amb que treballa l'ajuntament és que les obres puguin començar en les properes setmanes i, així, poder obrir ja els banys termals a principis de l'any vinent. A partir de llavors, seguiran oberts de manera ininterrompuda.

Recordem que el cost de les instal·lacions s'ha situat prop dels 450.000 euros.

Parlen al vídeo: ELIES NOVA, ALCALDE DE LLÍVIA

Notícies del Pirineu