Els Agents Rurals han localitzat una nova espècie de cranc de riu autòcton a l’Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt, a la Noguera Pallaresa. Es tracta de l’Austro pota mobius Pallipes i l’han trobat amb l’ajuda de l’Escola de Pesca del Pallars Sobirà i un grup de voluntaris. La troballa ha estat possible després de constatar que, en alguns excrements de llúdriga només hi havia restes de cranc. Això va fer sospitar als Agents Rurals que els crancs es podien trobar a la mateixa zona.

Als Pallars ja es coneixien dues poblacions importants de cranc autòcton, una al canal de Gavet i l’altra a l’estany de Moncortés. En aquest darrer cas, però, està gairebé extingida per la introducció de la carpa i a Gavet es va haver de repoblar perquè estava extingida. I és que aquesta és una espècie que està clarament en regressió a la península ibèrica

Els Agents Rurals creuen que els crancs s’han pogut establir a la zona de Collegats perquè en aquest tram de la Noguera Pallaresa no hi pot viure el seu principal depredador, el cranc roig americà. A més, es tracta d’una zona protegida, i creuen que s’hi podran establir amb seguretat.

Parlen al vídeo: JOSEP MARIA PUIGARNAU, AGENT MAJOR DE FAUNA DELS AGENTS RURALS