La part baixa de la vall de Carreu, entre Pessonada i Vilanoveta, es va convertir en primera línia de front de la Guerra Civil l’any 1938. D’aquells combats entre republicans i franquistes n’han quedat encara alguns vestigis, com aquestes trinxeres. Per tal de conèixer millor tots aquells indrets on es va desenvolupar el front del Pallars, l’historiador Manel Gimeno acaba de publicat amb l’editorial Bresca la guia “Del Montsec a les Valls d’Àneu, seguint els indrets d’una guerra”. El volum, de fet, és la continuació de l’extens treball que va realitzar fa uns anys amb el llibre “Indrets d’una guerra”.

Justament, per tal de conèixer sobre el terreny algun d’aquests indrets, fa uns dies, el mateix Gimeno i l’editorial Bresca van organitzar una sortida a les trinxeres de Vilanoveta. Hi van assistir una trentena de persones, que van poder conèixer de primera mà i de forma detallada la importància que van tenir.

Per tal de pal·liar la manca de senyalització de molts d’aquests indrets d’interès, la guia incorpora un codi QR amb informació detallada sobre la quarantena d’excursions proposades i amb enllaços a tracks GPS de wikiloc.

Parlen al vídeo: MANEL GIMENO, AUTOR DE LA GUIA