Organyà celebra una xerrada per commemorar els cent anys de l’escola graduada del municipi que es va construir entre 1913 i 1923. El municipi va començar amb una escola unitària on hi assistien nens i nenes fins que el 1913 es va iniciar la construcció d’un nou edifici on només hi podien entrar nens.

El 1915 hi ha constància d’una petició de subvencions per a la construcció de la nova escola i tres anys més tard es concedeixen unes 27.000 pessetes. El juliol de 1921 s’inaugura la construcció amb una banda de música.

En la conferència també s’ha posat de manifest el paper de les professores i les alumnes que havien d’estar separades de la resta de nens i aprenien costura, tot i que les Monges els ensenyaven a llegir, escriure, una mica d’història i religió.

L’historiador creu que gràcies al paper dels primers mestres que hi va haver a Organyà molta gent del municipi va començar a estudiar magisteri.

Parlen al vídeo: DANIEL FITÉ, HISTORIADOR