L’ajuntament d’Organyà ha organitzat una conferència sobre les tradicions del municipi que es celebren als voltants de Nadal, la crema del carro i lo cavallot i la balladora. Aquestes dues tradicions es van recuperar a partir de l’any 2000 aproximadament, segons la poca informació que n’hi havia.

La crema del carro va començar amb les fogueres del solstici d’hivern que no es limitaven a fusta entregada voluntàriament, sinó a tota classe d’objectes que es trobessin a l’abast. Amb la disminució de pagesos cada vegada hi havia menys carros fins que finalment es va decidir que cada any se’n cremaria un expressament per cremar-lo la nit de Nadal.
Pel que fa a la tradició de lo cavallot i la balladora, eren dos personatges que apareixen després de la missa de Nadal, i que tot i que aquesta festivitat es va perdre durant un segle, s’ha recuperat amb la poca informació de què es disposa.

Actualment aquestes dues tradicions s’han adaptat i es realitzen de manera conjunta la nit de Nadal al municipi d’Organyà.

Parlen al vídeo: JOSEP GUARDIA, AFICIONAT A L’ESTUDI DE TRADICIONS D’ORGANYÀ