L’Ateneu de l’Alt Urgell ha organitzat una taula rodona amb el títol de Foc, flama i llengua. L’acte ha comptat amb la participació de diferents membres que participen en la festivitat de les falles, des de València fins al Pallars.

En la xerrada s’ha fet una explicació sobre la diferència entre la festivitat de les falles al País Valencià i la celebració que se’n realitza en pobles de l’Alt Pirineu.

La festa de les falles es celebra a un total de seixanta-quatre pobles de França, Catalunya, Aragó i Andorra. El 2016 es van declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Després de descobrir que la baixada de falles d’Alàs és la més antiga de Catalunya, aquest any els veïns del poble han volgut recuperar la tradició, l’única que es celebra a l’Alt Urgell.

Aquesta nit una cinquantena de fallaires pujaran a l’ermita de les Peces, al poble d’Alàs, per encendre el far i baixar fins a la plaça del poble recuperant després de cinc-cents anys, la baixada més antiga de Catalunya.

Parlen al vídeo: PEP ROMERO, MEMBRE FALLA ARRANCAPINS VALÈNCIA - NATXO ESCANDELL, HISTORIADOR I MEMBRE COL·LECTIU FALLER CARCATXENT - ORIOL RIART, HISTORIADOR I ARXIVER ESTERRI D’ÀNEU - JAUME PIFARRÉ, ORGANITZADOR BAIXA DE FALLES ALÀS