L’ajuntament d’Organyà ha organitzat una conferència sobre les baixades de falles a l’Alt Urgell que ha estat impartida per Carlos Gascón, tècnic en patrimoni cultural de la comarca. Aquest any es recupera aquesta festivitat gràcies a un escrit que s’ha trobat en un pergamí.

La xerrada ha posat de manifest la importància de la troballa d’aquest document que situa les falles d’Alàs i Cerc com les primeres celebrades a Catalunya, i que es recuperaran aquesta nit de Sant Joan amb la participació d’una cinquantena de fallaires.
En documents s’ha trobat indicis que les falles també s’havien celebrat, fa molt de temps, en llocs d’alta muntanya de l’Alt Urgell, propers a Andorra. Gascón indica que es produien en llocs fora de l’àmbit d’acció de l’esglèsia. Recuperar-les a cada població només depen de la voluntat de la gent del poble.

En relació amb les festes del foc, el consistori d’Organyà també ha preparat una nova conferència el 26 de juny sobre les tradicions del poble, la crema del carro i lo cavallor i la balladora.

Parlen al vídeo: CARLOS GASCÓN, TÈCNIC PATRIMONI CULTURAL CCAU