L’escriptora Maria Barbal ha recollit aquest dijous al vespre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Tremp, la seva ciutat natal. Per primera vegada, Òmnium cultural, ha lliurat el guardó fora de Barcelona, i ha estat la persona guardonada qui ha elegit l’espai. Un acte on una vegada més, Jordi Cuixart, president d’Òmnium cultural, no ha pogut assistir i ha dirigit unes paraules als assistents des de la presó on ha destacat que "La literatura ens recorda que no hi ha injustícia, presó o xantatge que pugui doblegar la voluntat de ser d'un poble".

Barbal, que ha recollit el guardó davant d’una gran ovació de familiars i amics, així com autoritats que han volgut acompanyar-la per mostrar el reconeixement cap a la seva tasca literària, ha recordat que "la literatura catalana ha sofert escanyament durant anys."El català ha sobreviscut a l'exili, la repressió, i a les dificultats que suposa compartir territori amb una altra llengua, sobirana, amb molts més parlants i persones que l'escriuen. I ara, per raons variades, torna a estar en una situació que les persones enteses denuncien com a crítica".

També ha explicat com viu ella la literatura i els seus personatges i ha remarcat que la literatura és pàtria i vida.

Barbal ha agraït el premi i ha destacat la necessitat d’entitats com Òmnium cultural.
Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium cultural, qui li ha lliurat el premi, ha volgut remarcar la importància de la llengua i la literatura catalana.

Mauri també ha advertit a les autoritats presents, President de la Generalitat, Presidenta del Parlament i consellera de cultura, entre altres que "Necessitem blindar-nos davant la situació d'emergència lingüística". Necessitem un audiovisual fort. Ens hi va el futur de la llengua que és el nervi de la nació".
L’acte ha començat amb una peça teatral amb testimonis de les diferents obres de Barbal i també ha comptat amb la participació de l’escriptor Albert Villaró, que ha fet un repàs per la carrera i la persona de Maria Barbal.

Parlen al vídeo: MARIA BARBAL, PREMI D’HONOR DE LES LLETRES CATALANES - MARCEL MAURI, VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL