Bona part del fòrum romà 'Iulia Libica' de Llívia quedarà al descobert i senyalitzat a la tardor, un cop acabin els treballs d'excavació d'aquesta darrera campanya, que va començar fa uns dies. Abans però, caldrà desviar el pas dels subministraments bàsics que travessen pel mig d'aquesta zona. La idea és que es puguin dur a terme visites guiades i començar a museïtzar aquest espai, que ocupa aproximadament la meitat de la superfície de l'antic fòrum.

Així, doncs, els responsables de l'excavació centren l'actuació d'aquesta campanya en completar un tall transversal de dalt a baix, de tipus estratigràfic, per comprovar i datar les diferents fases d'ocupació de l'espai del fòrum i determinar l'evolució arquitectònica d'aquest assentament.
Des de l’Ajuntament han expressat la seva voluntat d’ampliar el Museu tot incorporant el fòrum romà en l’exposició permanent de l’equipament. Consideren que per la seva importància arqueològica i històrica ha de tenir el seu protagonisme en el museu local, que es va inaugurar abans de la descoberta del jaciment. Aquest projecte podria ser realitat d'aquí dos anys.

Pel que fa el recinte del fòrum, des del consistori veuen recomanable que l’espai quedés cobert per evitar la seva degradació.
L'equip d'arqueòlegs també realitzarà uns sondejos i rases a la zona del castell de Llívia per comprovar si en aquest punt hi havia un poblat ibèric. Aquests treballs es faran durant la primera quinzena de juliol.

Els treballs a Iulia Libica van començar l’any 2013. Els lidera la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Es duen a terme aquest mes de maig i també des de la segona quinzena d'agost fins a finals del mes de setembre.
El fòrum romà de Llívia mesura 42 per 51 metres. Té un pòrtic, un temple a la part central, una gran plaça i diverses sales amb funcions administratives i polítiques. De moment és l’únic fòrum romà trobat al Pirineu.

Parlen al vídeo: JOSEP GUITART, DIRECTOR PROGRAMA IULIA LIBICA I PROFESSOR UAB - ELIES NOVA, ACALDE DE LLÍVIA - CÉSAR CARRERAS, CODIRECTOR EXCAVACIONS FÒRUM ROMÀ LLÍVIA