Alàs es prepara per recuperar aquesta vigília de Sant Joan la baixada de falles, que a inicis de 2020 es va descobrir que era la més antiga de Catalunya, a partir d’un pergamí de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell on explica que l’any 1543 hi va haver un greu conflicte entre els nuclis d’Alàs i Torres d’Alàs.

Amb la trobada d’aquest document, l’ajuntament d’Alàs i Cerc es va mostrar interessat a recuperar-ne la tradició, tot i que la pandèmia ho va aturar.

La falta de detalls en el procediment de la baixada i l’elaboració de les falles, ha fet que els veïns hagin d’investigar i realitzar proves per dissenyar l’acte.

La baixada es farà a les 22h de la nit del 23 de juny. S’iniciarà amb un foc a la serra de les Peces per encendre les falles i hi haurà un recorregut d’uns 2 quilòmetres fins a la Plaça Major d’Alàs. En aquesta primera baixada, amb restriccions per la pandèmia, hi participaran una cinquantena de persones.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, HISTORIADOR A L’ACAU - CARME RIBÓ, ALCALDESSA D’ALÀS I CERC - JAUME PIFARRÉ, ORGANITZADOR FALLES D’ALÀS