Les cerdanes que decideixin interrompre el seu embaràs de manera farmacològica ja ho poden fer a l'hospital de Cerdanya. Es el segon centre de l'Alt Pirineu i Aran acreditat per administrar el tractament, juntament amb l'Hospital del Pallars. La posada en marxa d’aquesta prestació evitarà desplaçaments fora del territori de les dones que sol·liciti avortar de forma voluntària per aturar la gestació.

La IVE farmacològica es practica fins a les nou setmanes de gestació i representa una alternativa a l'avortament quirúrgic.

El Servei de Ginecologia del centre transfronterer ja ha atès una pacient després de rebre a mitjans d’abril l’acreditació per part de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) de Salut.

Per realitzar un avortament farmacològic, s'administra una medicació a la pacient per aturar la gestació i marxa a casa, amb les dosis suficients d'analgèsia. Només ha d'acudir a l'hospital si pateix algun dolor que no desapareix amb els analgèsics o una hemorràgia, però són casos poc freqüents. En canvi, l'avortament instrumental requereix passar per quiròfan amb anestèsia local o general.

Des de l'hospital de Cerdanya estudien com oferir el servei també a les pacients de l'Alta Cerdanya i el Capcir.

El primer de març d’enguany, l’Hospital Comarcal del Pallars va començar a oferir el servei i d’ençà de llavors, diverses dones del territori s’han beneficiat ja del mètode farmacològic per interrompre de forma voluntària el seu embaràs.

Mentrestant, el Sant Hospital de la Seu d'Urgell va acordar iniciar els tràmits el passat mes de març, tot i que hores després d'anunciar-ho els dos membres del Bisbat d'Urgell van decidir abandonar el patronat que gestiona l'equipament.

Parlen al vídeo: ANNA BRAGULAT, GINECÒLOGA HOSPITAL CERDANYA