L’historiador i escriptor pallarès, Josep Calvet, treu a la llum la història de 2 bessones jueves a partir d’una carta que una d’elles, fugida del nazisme a través dels Pirineus va escriure a l’altra que vivia a Tel-Aviv. Una carta escrita l’any 1944 que va ser localitzada a un hostal de Sort l’any 2017, ja que no va arribar mai al seu destí. Al llibre Sort-Tel-Aviv, Calvet explica com estira del fil per treure l’entrellat de tot plegat.

La Fanny va fer una estada de 3 dies a Sort. Les dos germanes es van separar l’any 1939, quan la Raquel va poder marxar amb un visat cap a Palestina, mentre que la Fanny va quedar amagada. Per retrobar-se, la Fanny s’embranca en la travessa dels Pirineus amb 60 persones més.

L’any 2018, la Raquel rep a Israel la carta que la seva germana li havia escrit al 1944, de manera que 74 anys després la carta arriba al seu destinatari. Una recerca que Josep Calvet narra al llibre Sort-Tel-Aviv.

Parlen al vídeo: JOSEP CALVET, HISTORIADOR I ESCRIPTOR