El cos d'Agents Rurals de la Generalitat ha confirmat a l'Ajuntament de Puigcerdà que les plantes aquàtiques aparegudes les darreres setmanes a l'estany no són espècies invasores. Els agents han identificat dos tipus de plantes: Llapó fullat (Potamogeton crispus) i Llapó anguilenc  (Myriophyllum spicatum), ambdues plantes autòctones d'origen europeu.

Segons han explicat des del cos, aquestes dues plantes són beneficioses per l'ecosistema de l'estany, ja que eviten l'eutrofització de l'aigua i fixen el CO2 alhora que resulten un refugi per les cries de moltes espècies de peixos.

La proliferació d'aquestes plantes es deu al bon estat que presenta l'aigua i el llot de l'estany des de la seva darrera neteja sumat a la retirada de les carpes, peixos que solen remoure el llot del fons i que amb aquesta acció fan que no puguin créixer determinades espècies de planta aquàtica. Així doncs i seguint les recomanacions dels agents rurals, les plantes es deixaran per afavorir la biodiversitat de l'estany.

No obstant la Fundació Tallers de la Cerdanya, encarregats del manteniment de l'estany i les seves zones verdes, sí que seguiran netejant la superfície de l'estany i retirant el llapó que sura.