L'escola Arrels és l'única escola bosc del Pirineu. Inspirada en les escoles a l'aire lliure del nord d'Europa, es va posar en marxa fa tres cursos a Cortariu, a Bellver de Cerdanya, i actualment es situa a Martinet. Dels quatre alumnes que tenia quan va començar, ha passat als 12 d'ara i continua rebent peticions de famílies que volen inscriure-hi els seus fills i filles. Veient que l'escola pot seguir creixent en els propers anys, les seves coordinadores han decidit traslladar-se en un nou espai, en aquest cas al municipi de Riu de Cerdanya. Els calia, però, construir un nou refugi pels dies de molt vent o de molt fred. Gràcies a una campanya de micromecenatge, han pogut recollir uns 6000 euros, el mínim per fer-ho possible.

A partir del proper curs, doncs, l'escola tindrà una nova ubicació i un nou refugi. D'aquesta manera es podrà ampliar l'equip docent i també passar de les 12 a les 18 places. A més de l'entorn, una de les coses que van tenir en compte quan van escollir el nou emplaçament va ser que Riu no té escola.

Tot i poder construir el nou refugi, els nens i nenes de fins a 6 anys passen la major part del dia a l'aire lliure. Els elements de la natura, com els arbres, els animals, els bassals d'aigua o les pedres es converteixen en font d'aprenentatge, amb l'acompanyament de les coordinadores. Un model pedagògic que, com hem dit, està molt estès al nord d'Europa però no tant a casa nostra. En els últims anys, però, ha crescut l'interès de les famílies per aquest model educatiu.

El centre funciona de manera autogestionada, amb les quotes mensuals que paguen les famílies. Tant l'escola Arrels com la resta d'escoles bosc de l'Estat volen que el seu sistema pedagògic estigui homologat, com ja passa a altres països europeus.

Parlen al vídeo: LAURA CECÍLIA, COORDINADORA ESCOLA BOSC ARRELS