Diversos veïns i veïnes del Pallars Sobirà s’han sumat al projecte de recuperació de varietats d’hortalisses gestionat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant oferint part dels seus horts voluntàriament per cultivar les varietats agrícoles i ornamentals.

El col·lectiu Eixarcolant ha fet tota una feina de recerca i es preveu enguany tenir unes 200 varietats agrícoles i ornamentals tradicionals al banc de llavors, però també se n’ha recollit els seus usos. I ara comença la fase de recuperació. De moment hi ha 22 horts voluntaris entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell on es portarà les diferents varietats.

Algunes de les varietats que es plantaran en alguns d’aquests horts és la patata de Tírvia.

Aquesta recuperació s’ha pogut fer gràcies a la feina de molts anys de veïns i veïnes que han conservat les llavors.

A banda, s’ha publicat un parell de llibres, un d’infantil i una guia que recull varietats tradicionals i s’està treballant en una tercera publicació sobre la vida quotidiana a través de l’etnobotànica.

Parlen al vídeo: MARC GARRIGA, DIRECTOR PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU - JANA PETERS, COL·LECTIU EIXARCOLANT - ORIOL GRAU, HORT VOLUNTARI - RITA RAMON, CONSERVADORA DE LLAVORS