Els presidents i presidentes dels cinc Consells Comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran s'han reunit aquest dimecres a Puigcerdà per abordar diferents qüestions que afecten aquest territori. Els ens comarcals volen tenir més autonomia a l'hora de gestionar els serveis que ofereixen. D'aquesta manera, podrien dur a terme polítiques més específiques en funció de les necessitats d'aquesta zona de muntanya. Des dels consells comarcals volen establir un diàleg amb la Generalitat i explorar també la via jurídica per saber fins on poden arribar les competències comarcals.

Des dels ens comarcals han parlat de la necessitat de més inversió per pal·liar problemàtiques com ara els accessos per carretera a diversos nuclis o fer una millor gestió de serveis com el transport i menjador escolar. També s'ha comentat la importància d'atendre les especificitats territorials en el cas de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles, ja que l'oferta de transport públic al Pirineu és limitada i per tant els seus veïns i veïnes depenen més del vehicle privat.

Un altre tema que han plantejat és als ajuts als joves en matèria d'habitatge. Han demanat més recursos per aquells estudiants que han de marxar fora a formar-se.

Aquesta reunió a Puigcerdà ha estat la tercera que s'ha dut a terme entre tots els presidents dels consells pirinencs. En aquest marc, també han ressaltat la importància que tindria destinar part dels fons europeus a la recuperació de projectes estratègics com són l'aprofitament de la biomassa.

Parlen al vídeo: ROSER BOMBARDÓ, PRESIDENTA CONSELL COMARCAL CERDANYA