La Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional els gravats medievals de la Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà. Uns gravats que van descobrir uns veïns i veïnes de la vall i que els estudis del Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya han permès catalogar-ne prop de 4000 en menys de 3 kilòmetres i mig. Aquesta declaració els atorga la màxima protecció i la idea és protegir-ne també l’entorn per una correcta difusió del patrimoni.

Els gravats es troben en una zona de difícil accés per l’orografia del terreny i el Grup d’Arqueologia els data d’entre els segles XIV i XV i els consideren un conjunt bastant excepcional.

Ara s’obren tot d’interrogants que s’han d’intentar resoldre. S’han registrat unes 370 roques amb gravats. Els següents passos són fer l’estudi històric i la digitalització del material que ja s’ha començat. I acabar segurament amb una publicació per difondre-ho.

Parlen al vídeo: TÀNIA ÁLVAREZ, ARQUEÒLOGA SERVEI ARQUEOLOGIA I PALEONTOLOGIA GENERALITAT DE CATALUNYA - XAVI SÁNCHEZ, GRUP D’ARQUEOLOGIA ALTA MUNTANYA - THOMAS HUET, GRUP D’ARQUEOLOGIA D’ALTA MUNTANYA