Finalment, els ramaders de Llívia podran pujar el bestiar a les Bulloses, com han fet cada mes de juny des de fa una pila d'anys. L'estat francès va prohibir el pas dels animals per un argument sanitari en aplicació de la normativa europea que impedeix la mobilitat del bestiar positiu d'IBR (rinotraqueitis bovina infecciosa), tot i haver estat vacunat prèviament. Una decisió que va indignar els ramaders pel perjudici econòmic que els representaria no pujar els ramats a les pastures.

Doncs bé, la situació s'ha desencallat i finalment els ramaders podran portar les vaques a les Bulloses, una forest en territori francès propietat del municipi de Llívia. Segons han fet saber les autoritats franceses, la mesura només és vigent per aquesta temporada de pastures. Malgrat això, des del consistori celebren la decisió.

Com hem dit, la transhumància és una activitat que es fa cada any gràcies a uns drets històrics que s’ha mantingut al llarg del temps. Hi va tenir un paper destacat un alcalde de Llívia, el senyor Meranges.

Així, doncs, el mes que ve els ramats ja podran accedir a les Bulloses, com hem dit, de manera provisional. Des de l'ajuntament han explicat que continuaran treballant per trobar una solució definitiva.

Parlen al vídeo: ELIES NOVA, ALCALDE DE LLÍVIA