La hipoteràpia consisteix en aprofitar els principis terapèutics dels cavalls per tractar persones amb diversitat funcional, ja sigui amb algun tipus de limitació física, psíquica, sensorial o d'adaptació social. Per una banda s'estimula el sistema osteo-neuromuscular i per l'altra es crea un vincle entre el genet i el cavall, que permet treballar l'equilibri, la confiança o la capacitat de concentració. Tot un seguit de beneficis que estan experimentant deu infants i joves de Puigcerdà, gràcies a un programa de col·laboració entre l'ajuntament i els centres educatius de la vila.

Cada dimarts del segon trimestre del curs, els participants reben una sessió de teràpia assistida amb cavalls a l'Hípica de Llívia. El primer de tot és intentar aconseguir que l'infant connecti amb el cavall.

Cada sessió, que dura mitja hora, permet treballar aquells aspectes que poden millorar la qualitat de vida del participant. Així, doncs, la terapeuta s'adapta a les necessitats de cadascun, utilitzant en alguns casos objectes com pilotes o cintes.

En aquest cas, els cavalls terapèutics que participen a les sessions són dos, els quals han de ser dòcils i han d'estar acostumats a treballar amb persones amb necessitats especials.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa fa dos anys amb cinc participants. La pandèmia va obligar a suspendre les sessions l'any passat però, aquest curs, han tornat doblant el nombre d'alumnes. Aquests infants i joves a partir dels quatre anys de l'escola Alfons I, l'escola Llums del Nord i l'institut Pere Borrell.

L'ajuntament de Puigcerdà destina una partida de 4.200 euros a aquesta iniciativa per tal que les famílies no hagin d'assumir el cost de les sessions.

Parlen al vídeo: SILVANA BONET, INFERMERA HIPOTERAPEUTA