Fígols i Alinyà celebra la Diada de Sant Jordi amb la presentació del facsímil de dues revistes escolars de 1936 que es feien en una impremta a la mateixa escola. La realització d’aquests exemplars es feia pel mètode pedagògic que hi havia al col·legi, anomenat Freinet, que buscava la construcció d’una societat democràtica i d’igualtat d’oportunitats.
En l’acte hi han intervingut l’alcalde del municipi, Ignasi Finestres; el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez; la responsable de l’Associació Lo Caliu, Mireia Tarrats; i la persona que va trobar els documents A Cal Borges, Mar Garcia.

Durant l’acte s’ha anunciat que a través d’aquesta primera publicació de dos números de la revista ‘Narieda’ una persona s’ha posat en contacte amb ells per comunicar que guarda totes les edicions.
Al final de l’acte s’han repartit exemplars del llibret a tots els veïns i alguns familiars dels nens que havien escrit els articles van llegir-los als assistents.

L’alcalde va comunicar l’intenció de l’ajuntament d’habilitar l’antic molí com a museu i des de l’Arxiu del Consell Comarcal s’enviarà una còpia digital dels exemplars a investigadors del model Freinet.

Parlen al vídeo: MAR GARCIA, RESPONSABLE DE LA IDENTIFICACIÓ DELS DOCUMENTS - TOMÀS SARRADELL, FILL D’UN NEN QUE VA ESCRIURE ‘NARIEDA’