Els ramaders de Llívia estan indignats perquè les autoritats franceses impediran el pas de les seves vaques per territori francès durant la transhumància. Aquesta té lloc a principis de juny, que és quan el bestiar es puja a les pastures de les Bulloses, una zona boscosa propietat del municipi llivienc.
Tal com han explicat des de l'Ajuntament, l'argument per prohibir el pas dels animals és sanitari, en aplicació de la normativa europea que impedeix la mobilitat del bestiar positiu d'IBR (rinotraqueitis bovina infecciosa), tot i haver estat vacunat prèviament. Fins i tot, tampoc no hi haurà guies pel bestiar que doni negatiu en la prova vírica i que, prèviament, també hagi estat vacunat.
Els ramaders de Llívia han posat el crit al cel davant d'aquesta circumstància i ja s'han mobilitzat per reclamar una solució a una situació sobrevinguda i de la qual ningú, cap administració, els havia alertat amb antelació. La primera de les gestions que han fet ha estat reunir-se amb els responsables polítics de l'Ajuntament de Llívia i del DARP.

L'equip de govern ja ha demanat dia i hora per entrevistar-se amb el Cònsol de Límits del Ministeri d’Exteriors del govern espanyol i també farà gestions amb el Ministeri d’Agricultura. L’alcalde de Llívia, Elies Nova, s’ha compromès davant dels ramaders que es faran totes les gestions possibles per trobar una solució. Una provisional podria ser l’aplicació d’una moratòria per aquest any. Però se sap que aquest període no serà suficient i, de fet, els ramaders reclamen més temps per tal de facilitar que es pugui sanejar el bestiar en la mesura que disposa la norma europea -del 15 de juliol de 2004-.
El mes de juny, els ramaders de Llívia -com ho fan molts altres pagesos de la resta dels municipis de la Cerdanya però que, a diferència dels de l’enclavament, no tenen aquest problema- pugen el bestiar a les pastures de Les Bulloses. Aquesta és una activitat que s’ha fet any rere any, cents d’anys, adquirida per uns drets històrics que s’ha mantingut al llarg del temps. Des de l'Ajuntament han alertat del mal i el perjudici econòmic que representaria per a les famílies pageses de Llívia si se'ls impedeix pujar els ramats a les pastures.