El camí dels Pontarrons és declarat bé cultural d’interès local pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell. La part del sender, uns 500 metres aproximadament, que s’ha valorat per la singularitat de l’obra d’enginyeria, data del segle XI. La construcció que es troba als afores de l’actual túnel de Montant de Tost, s’atribueix al bisbe Armengol.

En la part declarada bé cultural hi trobem quatre estructures tipus pont adossats a la pedra, que donen nom al camí. També trobem part de la ruta amb murs de contenció, totes aquestes estructures s’han refet en diverses ocasions posteriorment a la seva construcció.
La comunicació entre la Seu i Organyà s’havia de realitzar per aquest congost de Tres Ponts. Cal dir, que és una zona molt complicada per la seva verticalitat i la pedra amb esquerdes.

El Consell Comarcal ha declarat aquest element bé cultural a partir de la sol·licitud de l’ajuntament de Fígols i Alinyà, on es troba el camí.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, TÈCNIC DE PATRIMONI CULTURAL DEL CCAU