Aquest passat 17 d’abril, el Geoparc Orígens ha celebrat el seu tercer aniversari. Un reconeixement atorgat per la UNESCO al patrimoni natural i cultural d’aquesta zona de més de 2000 kilòmetres quadrats i que transcorre per 19 municipis. I per celebrar-ho s’ha fet una sortida guiada a la Cova del Tabac, a Camarasa, on en destaca les pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat. La visita s’ha fet utilitzant tauletes i a més coincideix dins l’Any Internacional de les Coves i el Carst.
Tot i que el reconeixement de geoparc per part de la UNESCO s’aconsegueix fa 3 anys, al darrere hi ha una feina contínua des de l’any 2015 on s’ha ordenat tot el patrimoni de la zona per a obtenir-lo.

Durant aquests anys, la feina del geoparc ha consistit en revaloritzar el territori i donar-lo a conèixer. I també treballar de la mà amb el sector privat.

El Geoparc Orígens s’encarrega d’acollir als diferents científics que arriben a la zona per estudiar-la i estan en contacte amb universitats, d’on venen estudiants d’arreu. Però té moltes fites que encara vol aconseguir. Es treballa en la creació d’un mapa geològic del territori. I un dels projectes forts és la divulgació del patrimoni en l’àmbit escolar.
El distintiu geoparc s’ha d’anar renovant, de manera que hi ha una feina continuada d’estudi, divulgació i preservació de l’entorn. A més, la certificació atorga també un reconeixement que es nota en l’augment de turisme.

Parlen al vídeo: XAVIER MIR, COORDINADOR CIENTÍFIC GEOPARC ORÍGENS - MARIA PILAR CASES, PRESIDENTA GEOPARC ORÍGENS