Finalitza la restauració de l’església Sant Julià de Solanell per garantir la conservació d’un conjunt inèdit de pintura romànica que es va descobrir el 2016. Les pintures realitzades al fresc sobre les dues capelles laterals es creu que podrien formar part de la capçalera d’un antiga construcció romànica que podria haver estat substituïda als segles XVII o XVIII.
El temple actual, d’època barroca, es troba al nucli deshabitat des de 1980 fins fa uns set anys. L’església feia prop de quaranta anys que estava en desús i els problemes en els elements estructurals estaven a punt de ser irreversibles.

També s’han restaurat les cobertes de llosa, s’han impermeabilitzat les zones afectades, s’han reparat esquerdes de la façana, s’ha estabilitzat la coberta de fusta i s’ha col·locat un pany nou a la porta per garantir-ne la conservació de la troballa.
Les pintures podrien suposar el segon conjunt de pintura mural romànica de l’Alt Urgell i el cinquè en tot el Pirineu.

Està previst que aquest estiu l’equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya torni a Solanell per fer-ne un estudi més concret de la descoberta i se’n comencin els treballs de restauració.

Parlen al vídeo: CARLES GASCON, TÈCNIC DE PATRIMONI CULTURAL DEL CCAU - CLARA ARBUÉS, DELEGADA DE PATRIMONI CULTURAL DEL BISBAT D’URGELL