Per tal de recuperar el patrimoni històric i arqueològic del municipi, l'ajuntament d'Alp està portant a terme treballs arqueològics a la Torrassa de la Molina, un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Es tracta d'una torre de guaita quadrada situada al peu de la N260, a uns 1500 metres d'altitud i des d'on hi ha una vista ample de la vall de la Ribera d'Alp. El pas del temps l'ha malmès força i és difícil saber amb exactitud com era i quan es va construir.

Els treballs ja han permès desenterrar els murs fins arribar a la base del monument. A més, des de l'ajuntament han explicat que s'hi han trobat algunes peces de ceràmica que podrien ser de l'edat mitjana. Des de la seva situació privilegiada, la construcció s'alçava sobre pobles avui dia desapareguts.

A banda de ser un punt de vigilància, la Torrassa va tenir altres usos al llarg dels anys, com ara refugi de pastors.
Els treballs arqueològics inicials es finançaran amb una aportació de la Diputació de Girona d'uns 27.000 euros i, més endavant, l'ajuntament demanarà nous ajuts per seguir descobrint les restes. A més, l'equip de govern ha avançat que estudiarà l'opció de reconstruir la torre i fer-la visitable.

Parlen al vídeo: CARLOS ADSERÀ, ALCALDE D'ALP