L'església de Santa Eugènia de Saga llueix una nova cara. L'ajuntament de Ger, la Generalitat i el bisbat d'Urgell han portat a terme la restauració de la portalada d'aquest petit temple, datat del segle XII i considerat una de les joies del romànic pirinenc.
La intervenció ha permès recuperar l'esplendor de l'accés principal a l'ermita, on hi destaquen cinc arquivoltes esculpides en marbre d'Isòvol. La primera fase ha consistit en netejar la portalada, després s'han consolidat els elements que amb el pas del temps s'havien fet malbé i en una darrera fase s'han reintegrat totes les parts.

Hi destaca la seva decoració, força ben conservada gràcies a la qualitat de la pedra calcaria de la zona. Així, s'hi poden veure elements escultòrics figuratius i geomètrics, com ara animals, motius vegetals i antropomorfs i també Adam i Eva.

Les imatges esculpides i la pertinença al conjunt que forma amb les d'All i Olopte fan de Santa Eugènia una de les esglésies més importants del romànic cerdà. Amb l'objectiu de posar en valor el seu patrimoni, l'ajuntament de Ger ha fet recentment diverses actuacions de conservació, la darrera a l'ermita de Saga. El proper pas serà la seva valorització aprofitant la xarxa de senders del municipi.

La intervenció a l'església de Santa Eugènia ha suposat una inversió de 16.000 euros i s'ha desenvolupat durant un mes i mig.

Parlen al vídeo: CLARA ARBUÉS, DELEGADA PATRIMONI BISBAT URGELL - EVA SANCHIS, REGIDORA CULTURA AJUNTAMENT GER