Cerdanya vol tenir un centre d'estudis de formació professional transfronterer. L'objectiu és incrementar l'oferta formativa que hi ha a la comarca i evitar que els joves marxin fora per estudiar i no tornin al territori. Amb aquesta voluntat, les cambres de comerç de Barcelona i Girona i la d'oficis de la Catalunya del Nord han començat a treballar conjuntament amb les institucions de la zona per tirar endavant el futur centre formatiu. S'han reunit aquest dimecres a Llívia, el municipi que lidera el projecte, el qual podria ser una realitat d'aquí sis o set anys. Es buscarà també finançament europeu.

A Cerdanya ja hi ha dos projectes transfronterers: l'hospital comarcal i l'escorxador d'Ur. En aquest sentit, es vol aprofitar aquestes experiències per fer realitat un tercer projecte que cohesioni encara més aquest territori.

Un dels aspectes que caldrà abordar és l'homologació de les titulacions als sistemes educatius català i francès.

Un dels àmbits que es vol potenciar és l'agroalimentari, fent èmfasi també en els productes de proximitat. La idea és que les formacions que s'imparteixin al centre s'ajustin a les necessitats d'ocupació de la zona, pensant sobretot en les estratègies de desenvolupament previstes de cara al futur.

El nou centre de formació ha de permetre que els joves es formin i es quedin al territori però també ha d'atraure nois i noies d'altres d'altres comarques que vulguin formar-se a Cerdanya.

La idea es va començar a gestar fa dos anys, en el marc de la Diada de Cerdanya. Després de diverses reunions i una visita al centre de formació que hi ha a Ribesaltes, al Roselló i que compta amb 900 alumnes, el nou projecte transfronterer es va obrint camí a la comarca. Tot i que encara no s'ha definit on s'emplaçarà l'equipament, com hem dit, Llívia lidera el projecte i s'ha ofert també a acollir les instal·lacions.
A la reunió també hi han participat diversos alcaldes i representants d'ens locals, així com diversos sectors empresarials.

Parlen al vídeo: JOSEP PUIGBERT, DIRECTOR CASA GENERALITAT PERPINYÀ - JOAN CANADELL, VOCAL CAMBRA COMERÇ BARCELONA - ROSER BOMBARDÓ, PRESIDENTA CONSELL COMARCAL CERDANYA - ROBERT BASSOLS, PRESIDENT CAMBRA OFICIS I ARTESANIA PIRINEUS ORIENTALS