Si és dijous gras, els nens i nenes de Cerdanya surten a demanar la Rostita. Es tracta d'una tradició molt arrelada a la comarca que consisteix en anar casa per casa disfressats a demanar embotits, ous, caramels o galetes. Amb tot el que es recull, es prepara un esmorzar, dinar o berenar a l'escola. Enguany, la situació sanitària ha obligat a modificar una mica el format de la festa. Alguns centres educatius han optat per celebrar-la a l'escola, mentre que d'altres han fet una petita rua pels carrers.

En el cas de l'escola Bac de Cerdanya d'Alp, els alumnes han escoltat el pregó del Rei Carnestoltes al pati i després han sortit al carrer a demanar la Rostita, tot respectant els grups bombolla i la resta de mesures de prevenció de contagis. Aquesta vegada no han pogut anar casa per casa i ha estat el professorat qui ha recollit els aliments que els donaven els pares i mares.

Les disfresses les han preparat els mateixos alumnes i, en aquesta ocasió, s'ha escollit la temàtica dels artistes i les obres d'art ja que és un projecte que treballen a l'aula. Des de la direcció del centre veuen important mantenir aquesta tradició, malgrat la situació actual, ja que és un dia molt esperat per als infants.

Així doncs, els alumnes han desfilat per alguns carrers del nucli comercial d'Alp vestits de llangardaixos de Gaudí, de Frida Khalo i esquelets o dels gira-sols de Van Gogh. Tots acompanyats dels mestres, de la Rostita i del Rei Carnestoltes, mentre mares i pares, mantenint les distàncies, els han aplaudit i fotografiat.

Després de fer una única parada davant l'ajuntament, la rua ha continuat fins a l'escola, on divendres prepararan un dinar amb tots els productes que han recollit.

A banda de la Rostita, Alp organitza una rua de disfresses el dilluns de Carnestoltes. No podrà celebrar, però, la tradicional escudella popular com cada any. I és que la covid-19 ha obligat a suspendre pràcticament tots els actes festius d'aquesta setmana.

Parlen al vídeo: ASSUMPTA VILLARÓ, DIRECTORA ESCOLA BAC DE CERDANYA ALP