Cerdanya estrena una nova unitat transfronterera per al tractament de l'asma infantil. Especialistes del Pole Pédiatrique d'Oceja i l'hospital cerdà treballen des d'ara conjuntament per a tractar els nens i nenes de les dues bandes de la frontera que presenten problemes respiratoris.

La Unitat Pediàtrica de l’Asma a Cerdanya (UPAC) agrupa especialistes en pediatria, pneumologia pediàtrica, medicina de l’esport i infermeria de les dues organitzacions. L’accés a la UPAC es farà a través dels médecins de ville de l’alta Cerdanya i Capcir i dels pediatres d’atenció primària de la Fundació Hospital de Puigcerdà.

En una primera fase, es realitzarà una consulta conjunta especialitzada a l’Hospital de Cerdanya, a càrrec del doctor Carreras i el doctor Saulnier, que prescriuran les proves necessàries (tests d’al·lèrgia, analítiques i en el cas dels infants de més de 6 anys, proves d’esforç). A continuació i si l’estat de salut de l’infant ho requereix, es facilitarà un tractament en règim d’hospital de dia o “hospitalització a temps parcial” al S.S.R. Pôle Pédiatrique de Cerdagne, à Osséja, a on es farà un tractament adaptat, educació terapèutica i tractaments de pneumo-pediatria especialitzats. Un cop acabat el tractament especialitzat, els pediatres de referència i les famílies rebran tota la informació necessària per continuar el seguiment dels pacients.

De del centre sanitari de Puigcerdà han explicat que la concepció transfronterera de la unitat d’atenció a l’asma pediàtrica (UPAC) es basa “en la voluntat de donar resposta a una necessitat de salut del territori transfronterer, per als infants i adolescents dels dos països”.

Tenint en compte que un 10% de la població pediàtrica presenta problemes de tipus respiratori com és l’asma, es calcula que el nou servei pot atendre uns 500 pacients en el conjunt del territori transfronterer de Cerdanya i Capcir.