Davant la inquietud sorgida els darrers mesos a la comarca del Pallars jussà per l’interès creixent d’empreses d’instal·lació de parc fotovoltaics a la zona, el Geoparc Orígens ha contractat un estudi per avaluar la idoneïtat d’instal•lació de plaques solars a la comarca.
Es tracta d’un estudi per la protecció, gestió i ordenació del paisatge i espais agraris que estarà a disposició dels 19 municipis que formen el Geoparc i aportarà informació perquè aquests puguin pronunciar-se sobre les propostes d’instal•lacions de parcs de plaques solars a la seva zona.
El Geoparc Orígens està a favor de les energies renovables per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic i per conservar els paisatges i tradicions. Precisament per això està en contra de macroprojectes que puguin posar en perill els valors del territori Geoparc. Tot i que el Geoparc no té capacitat legal per prohibir cap activitat que es desenvolupi en el seu territori, vol que aquest estudi serveixi perquè els ajuntaments incorporin les recomanacions al seu ordenament urbanístic.