La Teresa Torner i la seva família es dediquen a l'agricultura i a la ramaderia des de fa gairebé tres dècades. Una feina que coneixen molt bé i que ara volen fer arribar a la població local i als visitants. Enguany volen posar en marxa “l'Espai rural La Trumferia”, un projecte que pretén difondre i posar en valor el cultiu de les patates ecològiques que conreen als terrenys que envolten el Mas Montagut, a Queixans, al municipi de Fontanals de Cerdanya. I no només això si no que, després de saber més coses sobre aquest tubercle, el podran tastar a la mateixa finca.

La iniciativa vol ser alhora un espai de confluència amb altres productors i elaboradors de la zona. A més, la voluntat és que ajudi a diversificar i desestacionalitzar l'oferta turística de Cerdanya. Però que també pugui atraure públic local.

El projecte ha estat seleccionat en la primera edició del 'Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran', a través del qual les administracions locals i la Generalitat complementen, amb 4.000 euros, els donatius que els seus promotors rebin a través d'una campanya de micromecenatge. En total es van presentar 29 candidatures i s'ha escollit un projecte guanyador per cadascuna de les sis comarques pirinenques.
Entre els 4.000 euros que rebran de l'administració i els 3.000 o 4.000 que esperen obtenir del micromecenatge, la família adequarà un espai amb una food truck, una carpa, taules i cadires per poder fer el tast.
El projecte es durà a terme en una finca d'un centenar d'hectàrees, on en cada campanya es recol·lecten entre 12 i 20 tones de patates. En aquest cas, aquest cultiu conviu en rotació amb el de cereals i farratges i amb la pastura d'exemplars de vaca bruna.
La família espera poder posar en marxa 'La Trumferia' al maig, coincidint amb la propera collita.

Parlen al vídeo: TERESA TORNER, IMPULSORA PROJECTE 'LA TRUMFERIA'