Els historiadors i directors dels Arxius Comarcals de Cerdanya i l'Alt Urgell, Erola Simon i Lluís Obiols, acaben de publicar el llibre 'La Cerdanya de 1603: el Tractat del Comtat de Cerdanya de Joan Trigall' on s'hi pot trobar la transcripció d'un manuscrit elaborat aquell mateix any per aquest mestre d'escola i capellà puigcerdanès. El volum recull la visió geogràfica de la comarca abans del Tractat dels Pirineus de 1659. També hi apareix una descripció econòmica del segle XVII on destacaven activitats del sector primari com ara el conreu de blat o les pastures.

El llibre conté tot el document d'aquest tractat, el qual es conserva a la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Comarcal cerdà en té una còpia del segle XVIII. El text s'ha utilitzat en diverses ocasions però mai s'havia publicat sencer, és per això que els autors en destaquen la seva importància, ja que permet saber com era el territori en aquell moment. A més, Trigall fa una descripció molt acurada de Puigcerdà.

A banda del tractat, el volum també inclou la publicació de tres cartes que Trigall va enviar a l'historiador Jeroni Pujades els anys 1610 i 1611. Volia saber si les muntanyes de Cerdanya eren les més altes del Pirineu. Així, al manuscrit que ara recull el llibre s'explica la seva experiència pujant per una d'elles, suposadament el Carlit, el cim més alt de la Catalunya Nord, amb 2921 metres d'altitud.

L'obra de Simon i Obiols i publicada per Anem Editors també posa en context l'autor del document original i l'època en què es va fer. El llibre ja es pot trobar a les llibreries i punts de venda habituals.

Parlen al vídeo: EROLA SIMON, COAUTORA I DIRECTORA ARXIU COMARCAL CERDANYA