El confinament perimetral del territori català s’aixecarà a partir del tercer tram del Pla d’obertura progressiva d’activitats de la Generalitat de Catalunya. Serà el 21 de desembre, sempre que la situació epidemiològica ho permeti.
Així doncs, en cas que les dades epidemiològiques no empitjorin, el 21 de desembre la mobilitat entre l’Alt Urgell i Andorra es normalitzarà. La data anunciada és més aviat de la que es detallava a l’esborany del pla de treball del govern català, on no es contemplava la flexibilització de la mobilitat perimetral fins a mitjans de gener.
El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha explicat aquest dijous a la presentació de les mesures de flexibilització que els governs català i andorrà estan en contacte per trobar, segons diu, la millor de les solucions per facilitar la mobilitat entre els dos territoris.
Una de les opcions proposades per representants polítics de l’Alt Urgell és que els andorrans tinguin únicament les mateixes restriccions de mobilitat que els ciutadans urgellencs. O el que vindria a ser el mateix, que s'inclogui el Principat d’Andorra a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, tal com va passar en la desescalada de la primera onada. D’aquesta manera, la mobilitat fronterera podria ser efectiva abans del 21 desembre.