L'Hospital de Cerdanya ja pot fer PCR ràpides i test d'antígens, gràcies a la incorporació de nova maquinària i d'estoc de reactius. Això permetrà escurçar considerablement el temps de resposta en els supòsits en què calgui fer un diagnòstic ràpid de covid-19.

En el cas de la PCR ràpida, amb la qual s'obtenen els resultats en 40 minuts, es realitzarà a un seguit de pacients en concret.

Pel que fa al test d’antígens, el resultat s'obté en només 15 minuts. S’aplicarà a pacients d’urgències o de consultes externes que presentin símptomes.

El test d'antígens també es realitzarà a aquells pacients que hagin de ser ingressats a la planta d’hospitalització, als que tinguin programada una cirurgia menor ambulatòria i en aquells casos d’intervenció quirúrgica on no es pugui esperar.

Pel que fa  les proves PCR convencionals, es continuaran derivant als laboratoris de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i als del Centre Hospitalier de Perpinyà. En aquest cas, els resultats s'obtenen en 2-3 dies.
La nova maquinària també permet un estalvi de temps i de costos, ja que s'hi poden dur a terme proves com ara les determinacions per Grip A, Grip B i altres com el virus respiratori sinctidial o el del papil·loma.

Parlen al vídeo: XAVIER CONILL, DIRECTOR ADJUNT HOSPITAL CERDANYA