El procés de clausura de l’abocador comarcal de Cerdanya, situat a Cortàs, durarà tres anys, segons ha avançat el diari Regió7. La Generalitat ha autoritzat l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a atorgar una subvenció directa al Consell Comarcal de Cerdanya perquè pugui clausurar definitivament les instal·lacions i fer el tractament del terreny.

L'ens comarcal busca una empresa especialitzada en el tractament de lixiviats, per tal de poder estalviar un 40% dels 300.000 euros que li costa l’actual trasllat d’aquests líquids. En les pròximes setmanes l'ens comarcal es reunirà de nou amb l’Agència Catalana de Residus per acabar de per concretar tot el procés. En un primer moment, una empresa tractarà a les mateixes instal·lacions de Cortàs el líquid contaminant que s’acumula a les basses i que ara es trasllada amb camions cisterna. La intenció es començar a fer l'actuació sobre els drenatges l'any 2021.

L'entorn s'ha de regenerar en els propers 30 anys i els 17 ajuntaments cerdans en seran els responsables.

Recordem que l’abocador de Cortàs es va clausurar l'any 2017, després de 18 anys de funcionament. Des de llavors el rebuig s'envia al forn incinerador d'Andorra. Les instal·lacions s'utilitzen ara com a plataforma de coordinació del trasllat dels residus, que s'envien al Berguedà, Mollet o Montferrer.