La plataforma Cerdanya en Acció pel Clima ha convidat als ajuntaments a apagar l'enllumenat públic la nit i matinada del dissabte 17 d'octubre. Es tracta de la iniciativa anomenada 'El dia de la nit', sorgida a França fa 12 anys amb l'objectiu de conscienciar de l'impacte mediambiental que tenen els llums dels carrers.

És la primera vegada que es proposa aquesta acció a a la comarca, conjuntament amb l'entitat Les Petits Ruisseaux.

La iniciativa permetrà observar l’impacte de l'absència de llum als municipis, descansar millor i contemplar les estrelles, segons expliquen des de la plataforma. A més, asseguren que la fauna se'n beneficiarà.

La iniciativa també vol constatar l'estalvi energètic i la disminució del cost de les factures municipals d'electricitat que suposaria pels ajuntaments apagar unes hores l'enllumenat públic.

Cerdanya en Acció pel Clima ja s'ha posat en contacte amb el Consell Comarcal Cerdà i amb els ajuntaments per tal que s'adhereixin a la iniciativa. De moment, alguns consistoris de l'Alta Cerdanya com el de la Guingueta d'Ix i Oceja ja han confirmat que hi participaran.

La plataforma demana que no es quedi en una acció puntual sinó que es valori la possibilitat d'adoptar la mesura al llarg de l'any.

Aquells veïns i veïnes que hi vulguin participar, ho podran fer compartint fotografies a les xarxes socials amb l'etiqueta #EldiadelaNit.

Parlen al vídeo: NADAL CABISCOL, MEMBRE CERDANYA EN ACCIÓ PEL CLIMA