El Museu Municipal de Llívia exposa per primer cop set pissarres gravades que es van trobar el 1995 durant les excavacions arqueològiques del castell. Es tracta d'un conjunt de peces que daten entre els segles XIII I XIV i que haurien estat gravades pels picapedrers que construïen la fortificació. En la majoria d'elles s'hi poden veure dibuixos amb finalitat lúdica, com ara taulers d'escacs. Però també hi ha dos gravats amb elements figuratius.

Aquesta exposició temporal anomenada 'Memòries de pedres', mostra la recerca a l'entorn dels gravats rupestres a l'aire lliure tant a l'Alta com a la Baixa Cerdanya. Molts d'aquests gravats es troben a la muntanya en blocs de grans dimensions. La seva cronologia és molt extensa, des de la prehistòria fins al segle XX. Aquells que visitin l'exposició podran conèixer el context, veure'n calcs i fotografies fetes sobre roca, a més de conèixer les seves característiques.

L'exposició, que s'havia d'inaugurar a l'abril però que es va haver de posposar per la situació sanitària, s'inaugurarà finalment aquest dissabte a les vuit del vespre, coincidint amb la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni. Des del museu han organitzat per aquest dia una visita al castelli al conjunt del patrimoni medieval de Llívia i una conferència sobre 'L'escriptura i les divinitats ibèriques de Cerdanya.

La mostra es podrà veure fins al 4 d'abril. Més endavant, però, l'objectiu és que algun d'aquests gravats de Llívia, que formen part del fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya, s'integri a l'exposició permanent de l'equipament.

Parlen al vídeo: GERARD CUNILL, DIRECTOR MUSEU MUNICIPAL LLÍVIA