1 d’octubre i, malgrat la situació sanitària actual i les mesures de seguretat, els veïns i veïnes de Tremp no han volgut deixar de sortir al carrer per recordar que fa 3 anys van votar per decidir el seu futur. En els parlaments fets per representants de l’Assemblea nacional catalana i el Consell local per la República s’ha posat de manifest la perseverança per a assolir l’objectiu marcat, el resultat del referèndum, però també s’ha parlat de brutalitat i agressió com a armes de l’estat espanyol a l’hora d’intentar aplacar la voluntat sorgida de les urnes i fins i tot el dret a exercir el vot. Unes armes que han recordat que no han fet tirar enrere, malgrat les xifres altíssimes de ferits en aquella jornada i de les conseqüències en forma d’exili i presos.
Aquesta imatge s’ha repetit a molts pobles del territori on s’ha volgut mostrar la voluntat d’aconseguir implementar el resultat de les urnes.
L’acte de Tremp ha reunit unes 200 persones a la plaça de la Creu on, el dilluns d’aquesta mateixa setmana, ja va acollir una concentració de rebuig a la sentència d’inhabilitació del president Torra.