L'ermita romànica de Sant Grau és, des de fa poc, propietat de l'ajuntament d'Urús. El consistori va proposar al Bisbat d'Urgell fer-se càrrec de les obres de millora i conservació i canviar-ne la titularitat, un tracte que el Bisbat va acceptar. L'actuació va començar l'any passat amb la renovació de la teulada i enguany ha finalitzat amb els murs, que s'han repicat per deixar la pedra a la vista i recuperar l'aspecte original. A més, també s'ha millorat la il·luminació exterior.

L'ermita de Sant Grau d'Urús data del segle XI, concretament, del 1037. Està situada en un turó, envoltada d'una zona enjardinada des d'on es gaudeix d'una bona panoràmica. Es tracta, doncs, d'un espai molt utilitzat.
El cost de l'actuació ha estat d'uns 50.000 euros, la major part dels quals els ha aportat la Generalitat.
Per altra banda i amb l'objectiu de seguir recuperant el patrimoni cultural d'Urús, a escassos metres del petit temple han començat els treballs arqueològics per desenterrar una torre de vigilància de l'antic poblat de Vilagrau, que també data del segle XI.

Parlen al vídeo: JORDI GINESTA, REGIDOR MEDI AMBIENT URÚS