Des d'aquest dimecres, els Mossos d'Esquadra podran fer persecucions 'en calent' a l'Alta Cerdanya, després d'anys de reivindicacions de la Generalitat i un cop ho han aprovat els governs dels dos estats. Així, doncs, la policia catalana podrà perseguir suposats autors de delictes com homicidis, robatoris o tràfic de drogues, tot i que els fugitius creuïn la frontera. Els Mossos podran entrar fins a un màxim de 10 km dins de territori francès i haurà d'avisar immediatament les autoritats gal·les, que es faran càrrec de la investigació. En el cas de Cerdanya i tenint en compte que Llívia és un enclavament enmig de l'Alta Cerdanya però sota administració espanyola, els agents podran arribar a la majoria de poblacions.
Les persecucions 'en calent', però, només es poden fer quan, per l’especial urgència, no s’hagi pogut avisar amb antelació el cos policial del territori cap al qual s’adreça la persecució perquè se’n faci càrrec, i només quan el fugitiu hagi estat sorprès cometent delictes com assassinat, homicidi, violació, falsificació de moneda, extorsió, segrest o narcotràfic, entre d'altres delictes. També podran entrar en territori francès si el fugitiu s’hagués evadit mentre es trobava detingut o complint una pena privativa de llibertat.
Els mossos que estiguin fent la persecució en calent estaran obligats a complir la legislació francesa i seguir les instruccions de les autoritats franceses.
Des de l'any passat, la policia catalana té la capacitat d'empaitar delinqüents cap a Aragó i el País Valencià, i ara se suma la frontera amb França.