Aquesta setmana se celebra la Setmana Internacional dels Arxius. Malgrat la situació de confinament generada per la crisi sanitària de la Covid-19, els arxius no s’han volgut perdre aquesta data i l’arxiu comarcal del Pallars Jussà ha preparat diferents activitats. Entre elles destaca la visita virtual de divendres a l’Arxiu.
Però tot i el tancament de cara al públic aquests dies, els equipaments han seguit treballant en la recerca i recopilació d’informació, molta vinculada a pandèmies. Un exemple n’és l’article Epidèmies a Tremp durant les obres de la Canadenca, de Xavier Tarraubella.

Es van imposar quarantenes i durant els estudis sobre les epidèmies es van localitzar 2 focus de contagi importants, el cementiri i l’abocador de residus. Que van portar a la seva modernització per eradicar el problema.
El doctor Alberto Anguera Anglés treballava l’any 1913 a l’hospital de la Presa de Sant Antoni i va ser clau per la lluita contra el tifus aquell estiu. I precisament aquest febrer, el seu net va signar una autorització de reprografia amb l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà on autoritzava al Departament de Cultura, a fer públiques 55 fotografies en blanc i negre i diverses postals del seu avi força importants per la història del Pallars Jussà.

Parlen al vídeo: XAVIER TARRAUBELLA, COORDINADOR DE PROJECTES MUSEU D'HISTÒRIA DE BARCELONA