El Govern de la Generalitat ha aclarit aquest dijous que l'obertura de la mobilitat internacional segura tindrà lloc a partir de l'1 de juliol, tal com havia avançat el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, tot i que la ministra Reyes Maroto havia dit en un primer moment que els controls fronterers s'aixecarien el 22 de juny. Malgrat que l'estat d'alarma acabarà el 21 de juny, les restriccions a les fronteres continuaran uns dies més.

Recordem que des del passat 17 de març hi ha controls als punts fronterers entre la Baixa i l'Alta Cerdanya. Només poden entrar ciutadans amb nacionalitat espanyola i residents i treballadors transfronterers, a més d'aquells veïns i veïnes de la zona nord de la comarca que van a l'hospital cerdà. Els controls també són visibles a altres punts fronterers de la xarxa de camins, com ara al camí de la Vinyola que uneix Puigcerdà amb la Tor de Querol o el que enllaça Puigcerdà i Ur.

Diverses veus del territori, com ara les entitats Amics de Cerdanya o l'Institut d'Estudis Ceretans, van reclamar l'obertura immediata de fronteres que difucluta la mobilitat entre l'Alta i la Baixa Cerdanya.