Les obres de millora al túnel de Toses obligaran a interrompre set mesos i mig la línia de tren R3 entre Ribes de Freses i Puigcerdà. Adif ha comunicat que els treballs començaran el 22 de juny i finalitzaran al 7 de febrer. Això vol dir que, durant aquest mes, els usuaris hauran d'utilitzar el servei alternatiu per carretera en aquest tram.

El passat 9 de juliol de 2019, un tren va descarrilar en aquest punt després del despreniment de formigó del túnel, que va caure a les vies. Els Bombers i protecció Civil van haver d'evacuar els 35 passatgers que hi viatjaven, que no van resultar ferits. A l'agost es va fixar una limitació de velocitat de 30 km/h que ha allargat el trajecte entre Planoles i Puigcerdà uns 8 minuts.

Les obres consistiran en reconstruir el revestiment i es faran accions associades com drenatge, excavacions o reposició de les instal·lacions. Actualment ja s'està preparant el terreny per començar els treballs.
Recordem que la notícia d'aquesta actuació s'ha conegut pocs dies després que es restablís la circulació de combois entre Puigcerdà i Ripoll, ininterrompuda per l'estat d'alarma.