L'institut d'Estudis Ceretans, Amics de Cerdanya i Catalans Sense fronteres han reclamat als estats espanyol i francès que eliminin els controls policials i les restriccions de mobilitat que es van establir per frenar l'expansió de la covid-19. Les entitats tenen clar que Cerdanya no té frontera i que, per tant, cal considerar-la com una única unitat sanitària. Per això demanen que els habitants de l'Alta i la Baixa Cerdanya es puguin moure lliurement pel seu territori, mantenint aquelles mesures raonables per evitar contagis.

Les entitats han recordat que el nombre de casos de la covid-19 detectats a l'Hospital transfronterer de Cerdanya és baix, 48 segons el centre sanitari, i que aquesta és una xifra inferior a la que han registrat zones veïnes. També han remarcat que aquests controls policials dificulten els fluxos naturals de població entre la zona nord i sud de la comarca i que per tant, des del passat mes de març s'estan perjudicant les relacions socials, econòmiques i personals dels veïns i veïnes. Cal recordar que hi ha un bon gruix de persones que viuen a l'Alta Cerdanya però treballen a la part baixa o a l'inrevés, a més dels nens i nenes que tenen l'escola a una banda o altra.
Per tot plegat demanen la supressió de controls a punts fronterers, també a aquelles carreteres i camins secundaris on els ajuntaments van decidir barrar el pas a l'inici de la pandèmia, com ara el vial que uneix Puigcerdà amb Enveig o el que connecta Llívia i Estavar.

Parlen al vídeo: TOMÀS TORRENT, PRESIDENT INSTITUT ESTUDIS CERETANS