Diversos ajuntaments de Cerdanya s'han mostrat en contra de la creació de l'Agència Catalana de la Natura, que es podria aprovar al ple del Parlament a principis del mes de juny. Molts batlles cerdans han lamentat que no s'hagi tingut en compte el territori. A més, creuen que els que millor poden gestionar la muntanya són els mateixos ajuntaments i que aquesta entitat només contribuirà a alentir les actuacions que calguin fer.

Els ajuntaments de Das, Puigcerdà, Alp, Urús i Fontanals de Cerdanya disposen d'un conveni conjunt amb l'Associació de Defensa Forestal (ADF) per fer tasques com ara neteja de bosc, reducció d'elements de combustió o fer franges de protecció. Des de Fontanals tampoc veuen clara la creació d'aquest organisme i remarca que, més que aquesta entitat, el que necessiten són ajuts econòmics per poder mantenir el patrimoni natural.

Altres consistoris cerdans, com el de Bellver de Cerdanya, també han alçat la veu en contra de la creació de l'Agència Catalana de la Natura. El seu alcalde Xavier Porta, ha explicat que la meitat de les 10.000 hectàrees que té el terme municipal són patrimoni natural gestionat de manera 'correcta i sostenible' des de l'ajuntament. Porta també ha demanat que se'ls 'tingui en compte'. De fet, el consistori de Bellver ha aprovat per unanimitat una moció de rebuig al nou organisme.
La creació de l'Agència Catalana de la Natura s’emmarca dins el compliment de les directives d’Emergència Climàtica i les d’Hàbitats i Ocells. Amb aquesta agència es vol donar protecció a la biodiversitat i fomentar el turisme sostenible.

Parlen al vídeo: ENRIC LAGUARDA, ALCALDE DE DAS - RAMON CHIA, ALCALDE DE FONTANALS DE CERDANYA